MONSTERSNUPP

Jeg er også eldreomsorgen !!

 • Publisert: 18.11.2016, 09:59
 • Kategori: Personal


 •  

  En varm sommerkveld skulle jeg innom en ny pasient,-en selvhjulpen og frisk dame som kun trengte tilsyn på grunn av noen personlige hendelser.

  Klokken var nærmere 1800,-siste besøk før pause på en rolig og koselig kveldsvakt.

  Idet jeg går ut av bilen overhører jeg en samtale fra verandaen til hennes nabo.

  "Tenke seg til at det er kveldsstell alt,-det er en skam at folk tvinges i seng på ettermiddagen,-det går da virkelig ikke an!"

  Videre utrykket de bekymring for sin stakkars nabo som nå skulle utsettes for hjemmesykepleien.

  Vel inne hos pasienten var alt bra,-hun hadde ikke noe behov for samtale eller tilsyn denne ettermiddagen,-men hun sa hun syntes det var trivelig at vi stakk innom for å se til henne og syntes det var greit at vi fortsatte med det selv om hun mente det strengt tatt var unødvendig.

  Da jeg gikk tilbake til bilen igjen overhørte jeg naboene fra verandaen igjen...

  "Det var jammen meg ett raskt stell må jeg si,-tre minutter eller...? FOR EN SKAM !"

  Det ødela hele vakten min,-jeg syntes det var så positivt at jeg hadde ekstra tid til å ta en prat med min nye pasient om hun hadde hatt behovet,-men at besøket ble både misforstått og snakket om på en slik måte gjorde meg kvalm,-og jeg vet meget vel at det helt sikkert ble slarvet godt og vel om hvordan hjemmesykepleien hadde forsøkt å legge den stakkars naboen klokken seks på ettermiddagen !

  Og hvilken oversktrift tror du hadde fått oppmerksomhet ?

  "Hjemmesykepleien forsøkte å legge en frisk dame klokken seks",-eller "Hjemmesykepleien hadde ekstra tid til å skravle med en pasient"

  For det er nettopp det som gjør at mange har ett feilaktig bilde av hva vi faktisk gjør,-og ikke minst hvor GODT vi gjør det !

  Mange eldre ønsker å legge seg tidlig,-men det er ikke så mange vi fysisk putter i seng.

  Kveldsstell kan bety klargjøring,-de får hjelp til å skifte til nattøy,-pusse tenner,-kanskje slukke de lampettene det er vanskelig å nå selv osv,-og så legger de seg selv på egenhånd senere,-at vi besøker dem klokken åtte betyr på ingen måte at de er tvunget til å bli under dyna.

  Det er få ting som får meg til å vri meg mer enn overskrifter om at noen ikke har fått dusj,-det er helt absurd at tilsynelatende så mange mennesker mener at vi skal marsjere inn i ett hjem uten noe respekt for ett menneskes verdighet,-historie eller sjenanse kun for å huke av boksen for ukentlig dusj ?

  Det virker visst også helt utenkelig at vi iblant de eldre finner ofre for overgrep og vold,-at en dame på 82 år ter seg som en vettskremt femåring så fort vi begynner å snakke om dusjing ?

  Når pårørende bemerker at det er lite klesvask eller støv i dusjen kan den eldre si at hjemmesykepleien ikke har tid til dusj fordi det ville være utrolig vanskelig for dem å forklare at de selv ikke ville dusje.

  -Og mens pårørende klager og media hauser opp den dårlige omsorgen så bruker vi tid på alt som ikke står i tiltaksplanen,-vi forsøker å bygge tillit og skape en relasjon.

  Vi vanner noen planter og leser litt i avisen med dem mens vi sniker inn noen ord her og der om hvorfor det er så vanskelig å ta imot hjelp noen ganger,-at vi forstår det.

  Når vi etter kanskje flere måneder har nådd målet,-nemlig å få den eldre til å ta imot hjelp til en dusj og attpåtil være fornøyd etterpå,-ja da er det en seier !

  Men det er selvsagt mye mer fengende å lese "Mor dusjet ikke på seks måneder!!"

  -Forøvrig var det mer enn normallt for vår eldre generasjon å bade en gang i uken,-vi kan ikke tvinge folk til dusj annenhver dag for at VI selv dusjer hver eneste dag.

  Når det er sagt har vi pasienter som dusjer hver eneste dag,-for hjemmesykepleien er ikke forbeholdt de eldre,-det er for alle som trenger sykepleie i hjemmet !

  Vi har også unge pasienter med skader eller lidelser som gjør dem avhengig av fysisk hjelp for å komme seg i seng,-og det er nettopp derfor mange eldre får kveldsbesøket sitt tidlig fordi vi ønsker å legge unge med funksjonshemminge så sent som mulig.

  Det regnestykket er det også mange som ikke helt forstår,-for oss er det slik at selv om vakten varer til 2300 bør vi komme oss inn til basen før 2230 for å kunne rydde bort nøkler, skrive beskjeder og rapporter.

  Om de siste stellene tar opptil 45 minutter bør vi begynne stellet før 2145 noe som igjen betyr at mange gamle damer og menn som ikke fysisk skal i seng får hjelp lenge før 2100,-det er ikke noe vi velger men ett regnestykke som skal gå opp fordi vi faktisk også må komme oss i seng,-for presis klokken 0800 neste dag står vi der igjen i uniformen vår klare til dyst.

  Noen ganger går ikke regnestykket opp i det hele tatt,-kanskje blir det både overtid og telefoner til pasienter som må klare seg selv.

  Er det for at vi er så dårlig bemannet ?

  Nei,-det er fordi det skjer uforutsette ting,-hensynet til alvorlig syke eller terminale pasienter går alltid foran alt annet og når noe oppstår akutt går oppmerksomheten til den som trenger det mest.

  Som regel klarer vi å forutse dette når vi får ekstra syke pasienter hjem,-men ikke alltid.

  Om behovet for ekstra ansatte på vakt oppstår gjør vi det eneste riktige og det eneste som faktisk virker,-vi snakker med sjefen vår.

  Å bære seg i aviser og på nett virker faktisk ikke,-om noe har det motsatt effekt,-for hvordan skal vi rekruttere flere til dette yrket når det kun er de negative sidene som blir debattert ?

  En gang i blant dukker det opp bilder av en skikkelig heldig gamling som har fått lufte seg ute,-og bildet deles tusenvis av ganger med tekster som at "slik burde det være for alle" !

  Vi har vår base på ett sykehjem og jeg ser DAGLIG heldige eldre som er ute å går med en pleier,-men nå er det jo ikke sånn at jeg knipser bilder av dem og legger ut på Instagram....

  Igår leste jeg setningen "Alt du har hørt om den dårlige eldreomsorgen er sant,-hver kveld hører jeg gråt i korridorene på sykehjemmet"

  Jeg hører også gråt,-hyling,-desperate rop om hjelp og hamring på dører,-for det er faktisk en del av sykehjemslivet !

  Det er så kunnskapsløst å fremstille det slik jeg leste det,-sannheten er at mange eldre er så demente og utagerende at de bor på lukket avdeling,-og ja de gråter og roper om hjelp !

  De venter på ektefellen som har vært død i mange år,-de leter etter barna sine eller er stresset for de skal rekke jobben sin,-de bli irriterte på de ansatte for de vet ikke hvem de er eller hvorfor de står der foran dem.

  De ansatte kan forsøke å trøste,-realitetsorientere,-hjelpe og berolige så godt de kan,-men diagnosen er der hver eneste dag og natt.

  Jeg bøyer meg i støvet for alle pleiere som håndterer slike pasienter daglig men som ikke kan si noe når andre sier at de hører gråt i korridorene på sykehjemmet...

  Noen er selvsagt deprimerte,-noen mistrives og noen får også dårlig behandling,-det finnes ansatte som ikke engang burde jobbet med dyr og det er skrekkhistorier der ute om elendig omsorg for eldre.

  -Men det er langt flere gode historier,-gode opplevelser og varme øyeblikk som aldri kommer frem,-de ligger godt lagret i vårt minne og deles ikke på grunn av respekt for både taushetsplikt og ikke minst pasienten selv.

  Jeg synes eldreomsorgen på mange måter er fantastisk,-jeg synes de aller fleste gjør en fantastisk jobb og jeg synes at alle som tar på seg kjortelen hver dag skal være pokker så stolt av det de gjør !

  Om noen skulle våge å lete frem de GODE historiene i eldreomsorgen,-ja da skulle langt færre kviet seg for alderdommen og langt flere varme hender skulle ønsket seg inn i yrket !

  Og ikke minst skulle sannheten om min arbeidshverdag komme frem i lyset slik at neste gang jeg besøker en dame klokken 1800 vil naboene tenke at det er jammen trivelig at de stikker innom for en prat.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Publisert: 18.11.2016, 09:59
 • Kategori: Personal
 • 2 kommentarer
 • 2 kommentarer

  Åshild

  18.11.2016 kl.10:52

  Jeg ba lokalavisa følge en hjemmesykepleier på en kveldsvakt. (Etter at jeg hadde funnet ut hvordan den var organisert og bemannet). De innhentet nødvendige tillatelser, og alle pasientene på runden hadde samtykket. Alle var lovet diskresjon, men alle valgte å stå fram i avisa med skryt. De var så takknemlige for den hjelpen de fikk. Litt fortjent spark var det likevel til det politiske nivået i kommunen som setter de økonomiske rammene.

  Helene

  18.11.2016 kl.11:00

  Jeg synes alle som jobber med økonomiske rammer burde ta seg en tur ut å se hva vi faktisk driver med,det ville gitt et reellt bilde av hvor skoen trykker ! De bruker jo hudretusener på å sitte å drøfte problematikk de ikke begriper eller har vært borti for så å gi penger til noe helt annet enn det vi trenger eller ønsker oss,-og noen ganger har vi rammer som er så på trynet at det er vanskelig å ta det seriøst.Politikerene burde gi oss en bonus for å glatte over tullballet deres !Åshild:

  Skriv en ny kommentar

  hits