MONSTERSNUPP

Barn & husbrann

 • Publisert: 03.11.2016, 21:43
 • Kategori: Personal
 • Vi nærmer oss den mest brannfarlige måneden i året,-og selv om det er helt utenkelig bør man være noe forberedt dersom det skulle oppstå brann i ens hjem.

  Har man barn er det nesten en plikt synes jeg å instruere dem i hva de skal gjøre om de skulle høre røykvarsleren hyle.

  All forskning viser at det man har øvet på er det man gjør i en krisesituasjon,-derfor er det viktig¨å øve !

  Selv har jeg gått uttallige kurs i brannvern og brannsikring fordi jeg tidligere jobbet på en passasjerferge,-og noe av det tristeste jeg lærte er at barn som ikke vet hva de skal gjøre velger å gjemme seg....

  Man finner dem under en seng eller innelåst på ett bad,-og nettopp derfor er det så utrolig viktig å lære dem å handle mot sine instinkter som jo ER å gjemme seg når de opplever en farlig situasjon.

  Vi har hatt brannøvelser med klatring ut av vinduet og premier for å møte på møteplassen som er til venstre for garasjen,-men da jeg for noen dager siden tok opp samtalen om hva vi skal gjøre om røykvarsleren går så ble det klart at dette må repeteres.

  De gjør som barn flest,-lurer på om det faktisk brenner,-hvor det brenner,-hvor mamma eller pappa er,-om det er på ordentlig,-om det går over  og om noen skal hjelpe hunden vår....

  Jentene har soverom i underetasjen med to fluktveier,-jeg har bedt dem fokusere på verandadøren fordi den ikke har barnesikring,-men om de lukter røyk på rommet sitt vil jeg at de klatrer ut av vinduet.

  Under vinduet står en oppbevaringsboks slik at det ikke er langt ned,-og de har lært hvordan man åpner barnesikringen på vinduet.

  -Og på vinterstid har vi ullpledd i denne boksen så ungene kan pakke seg inn i noe varmt når de først har hoppet ut av vinduet i underbuksen....

  Det er også noe som er viktig å prente inn hos ungene,-denne ENE gangen skal du faktisk gå ut UTEN sko ,lue eller votter !

  For mine unger virker det helt utenkelig å gå ut uten å først gå opp i gangen for å kle på seg alt som mamma har bestemt at man MÅ ha på seg når det er kaldt !

  Min eldste sønn sover i samme etasje som jentene og har fått opplæring i pulverapparatet,-men også han har fått instruks om å prioritere å komme seg ut.

  Jeg og mannen min sover i etasjen over sammen med minstemann,-han kan ikke redde seg selv og nettopp derfor er det så viktig at jentene har gode instrukser for å komme seg ut på egenhånd,-det vil ta tid for meg å komme meg ut og ikke minst rundt huset til deres soverom for å evt.få dem ut om de ikke allerede har klart det selv.

  Jeg har lovet dem at NOEN vil hjelpe dem om de ikke klarer å klatre ut av vinduet selv,-men at de da må ligge på gulvet og rope om hjelp,-de vet at den farlige røyken er høyere oppe.

  Noe av det vanskeligste å få jentene til å begripe er at de i en slik krise ikke skal rope på mamma eller pappa,-ikke lete etter oss eller lure på hvor vi er,-de skal bare komme seg UT !

  Selv føler jeg også en enorm trygghet i at våre naboer vet hvor mange som bor i vårt hus,-hvor mange barn det er og om vi faktisk er hjemme,-det er en god forsikring å snakke med sine naboer i tilfelle de brått står i en situasjon hvor en tjenestemann spør om de vet noe om beboerene i huset som brenner.

  Den største skrekken med å ha fire barn er at man i en krise kun har to armer,-og derfor er det så viktig å forsøke å få de så selvhjulpne som mulig i en potensiell krise.

  Har du barn er det lurt å bruke litt tid på å forklare dette om evakuering,-tenke over mulige utveier og hindre og ikke minst la dem høre røykvarsleren så de kjenner igjen faren når den oppstår !

   

   

   

   

 • Publisert: 03.11.2016, 21:43
 • Kategori: Personal
 • 0 kommentarer
 • Ingen kommentarer

  Skriv en ny kommentar

  hits