MONSTERSNUPP

Fra lesehest til merra den blinde...

 • Publisert: 20.06.2016, 22:16
 • Kategori: Personal
 • For en tid tilbake fikk jeg noen esker med bøker fra mamma,-vi har alltid hatt samme smak så jeg arver hennes bøker når de er lest.

  Bøkene har stått i boden urørte,-jeg har liksom ikke tid til å lese bøker lenger.

  I helgen skulle jeg rydde og måtte bare ta tak i eskene som sto der og tok opp plass.

  Den første stabelen var ett par bøker av Herbjørg Wassmo,-og jeg kom plutselig på hvor oppslukt jeg ble da jeg leste trilogien om "Tora",-senere leste jeg trilogien om "Dina" og var helt bortreist i ett Nordnork havgap.

  Det var nesten litt som når man oppdager ett gammelt bilde av kjæresten og en sommerfugl brått rører seg i magen igjen,-jeg har jo helt glemt at jeg elsker å lese !

  Jeg kan ikke huske sist jeg leste en bok,-men jeg husker veldig godt den første boken jeg leste,-"Sult" av Knut Hamsun.

  Da ble jeg nok litt bitt av basillen,-og da jeg fikk vite at jeg ikke fikk lov til å lese "Sangen om den røde rubin"av Agnar Mykle leste jeg den tre ganger ,-OG "Lasso rundt fru luna" også !

  Mykle og hans forlag Gyldendal ble slept for riksretten i 1959 for å ha publisert pornografi på grunn av disse bøkene,-men da jeg leste dem på åtti-tallet var de tammere enn Lørdagsunderholdningen på NRK.

  Senere falt jeg helt for Mary Higgins Clark og hennes krim-romaner,-en gang leste jeg en av hennes bøker sammenhengende,-den var så ulidelig spennende at jeg ikke klarte å legge den fra meg.(Tror den heter "Mens min elskede sover")

  Jeg husker spesiellt godt en bok skrevet av Anne karin Elstad om en kvinne som overlever et hjerneslag og i tiden etterpå hører og opplever alt som blir sagt rundt seg uten at de rundt henne nødvendigvis innser at hun er tilstede der inne bak lukkede øyne.

  "Maria Maria" heter boken,-og med tanke på at forfatteren selv opplevde å få sitt første hjerneslag før hun skrev denne boken kan det tenkes at mye er selvbiografisk.

  Da jeg begynte på utdannelsen min tenkte jeg at denne boken burde være pensum for alle som skal pleie slagpasienter.

  Etterhvert som ungene kom og jobb tok over etter studier ble det lite tid,-eller vilje kanskje,-til å lese bøker.

  Nå kjenner jeg hvor mye jeg savner å lese bøker,-det er noe helt magisk med å skape sin egen verden og bare bli der en stund.

  De eneste bøkene jeg leser nå leser jeg for ungene mine,-men det ironiske er jo at det med å spre leseglede virker litt fjernt når man har mistet lesegleden selv ?

  Egentlig er det litt tøvete å si at man har det for travelt eller stresser for mye,-for det er vel nettopp da det hadde vært sunt å satt av tid til å forgape seg i en bok.

  Jeg har stirret på disse bøkene i hele ettermiddag og bestemt meg for at jeg skal lese dem alle sammen !

  Jeg skal begynne med "Djevelen holder lyset" av Fossum,-håper den skremmer meg rett inn i lesegleden igjen !

  Har du en favorittbok jeg burde lese ?

 • Publisert: 20.06.2016, 22:16
 • Kategori: Personal
 • 1 kommentarer
 • Én kommentar

  Tigertone

  22.06.2016 kl.18:43

  Jeg har alltid vært lesehest! Holder på med serien Outlander nå, og bokserien til Game of thrones er jeg også i gang med. Ellers leser jeg det meste jeg kommer over. Er en flott måte å unnslippe sine egne tanker og problemer på. :)

  Skriv en ny kommentar

  hits