MONSTERSNUPP

Babyluke eller søpla ?

 • Publisert: 01.04.2016, 22:26
 • Kategori: Personal
 • Det er fryktelig trist å lese dagens nyheter fra København om den lille jenta som ble funnet i en søppelsjakt med både navlestreng og morkaken intakt.

  Man kan diskutere i det vide og brede hva det er som får en mor til å dumpe sitt nyfødte barn,-realiteten er at nettopp slike situasjoner koster hundrevis av nyfødte livet hvert eneste år.

  Mange land har et alternativ for disse desperate mødrene,-en såkalt babyluke hvor man kan legge igjen sitt barn.

  I praksis er dette en oppvarmet boks med lydalarm til helsepersonell som varsles i det øyeblikket et barn blir lagt i boksen.

  Jeg har lest mange diskusjoner om disse boksene,-og det er sterk motstand til tross for at antallet forlatte døde barn har gått drastisk ned i byer med en slik babyluke.

  Det omtales også ofte som ett nytt fenomen,-men den aller første babyluken man kjenner til ble opprettet i Marseilles i 1198 !

  Noen år senere i 1204 bestemte Pave Innocence den tredje at slike luker skulle være tilgjengelige på barnehjem slik at vanskeligstillte mødre kunne levere barnet sitt i all hemmelighet fremfor å drepe det.

  Disse lukene var omtrent som en svingdør,-og når moren dreide hjulet ringte det i en bjelle slik at nonnene kunne høre at et barn var forlatt.

  En av lukene fra 1200-tallet står fremdeles i Santo Spirito hospitalet ved Vatikanstaten.

  Etterhvert som det ble vanligere med svangerskapsomsorg,-helsetjenester og ikke minst fødeinstitusjoner ble det nok et mindre behov for slike løsninger.

  Mange mødre som i utgangspunktet kunne vært desperate nok til å enten forlate eller drepe sitt nyfødte barn fikk omsorg og kunnskap.

  Det er ikke så lett idag å forestille seg den katastrofen det kan ha vært å oppdage at man har blitt gravid utenom ekteskap eller kanskje under voldsomme omstendigheter,-for noen mødre kan det ha handlet om å enten ta ett liv eller miste sitt eget.

  Sånn er det jo ikke idag heldigvis,-men alikevel så skjer det regelmessig at en mor overlatersitt nyfødte barn til seg selv.

  Ordningen med slike babyluker gjenoppsto i Hamburg i Tyskland i 2000 etter at det i løpet av kort tid ble funnet fem forlatte nyfødte hvorav tre var døde.

  I løpet av de neste ti årene gikk tallet på antall døde forlatte nyfødte fra tre bare i Hamburg på ett år til totalt fire i hele Nord-Tyskland tilsammen.

  Dermed ble slike babyluker plassert i mange byer i både Tyskland og Europa,-og hundrevis av babyer har blitt levert samtidig som antallet døde forlatte spedbarn har sunket dramatisk.

  Uansett hva man tenker om disse lukene eller disse mødrene så er det ett faktum at det skjer,-og selv om jeg selv synes det er en absurdtanke så tror jeg disse lukene redder liv.

  Hva tenker du,-er det greit med slike babyluker ?

 • Publisert: 01.04.2016, 22:26
 • Kategori: Personal
 • 1 kommentarer
 • Én kommentar

  Spireliten89

  03.04.2016 kl.20:43

  Som gravid og hormonell ble jeg en smule satt ut av å lese om dette! Har aldri lest eller hørt om babyluke før og vet ærlig talt ikke hva jeg synes om det eller ikke. Er hjerteskjærende å lese om mennesker som forlater babyene sine på uegnede plasser og det må være forferdelig for de som tenker og har det så tøft at det er til barnets beste. Tror de lukene redder liv ja uten tvil, men hva jeg tenker om det er jeg ikke sikker på. Er forferdelig trist hvor mange såre skjebner som finnes! <3

  Skriv en ny kommentar

  hits