MONSTERSNUPP

Til mamma på kvinnedagen

 • Publisert: 09.03.2016, 00:27
 • Kategori: Personal
 • Min mor,-en usannsynlig helt i kvinnesakens navn.

  Det første jeg kan huske hun sa om 8 Mars og kvinners rettigheter var da hun fortalte om hvordan hun marsjerte for kvinners rett til selvbestemt abort.

  Akkurat det var nok noehun brant for,-hun har fortalte om venninder som måtte sitte foran en nemd bestående av menn som skulle avgjøre deres fremtid,-og hun har fortalt om venninder som fikk avslag i nemden og benyttet seg av "strikkepinne-metoden"

  Bare tanken får det til å gå kaldt nedover ryggen,-men det var mange som i desperasjon benyttet seg av livsfarlige metoder for å avbryte svangerskap og som senere satt barnløse med varige men.

  Selv fikk hun meg med en reisende sjømann,-men til tross for manglende giftering eller løfter om evig troskap holdt hun hodet hevet og forbannet både bygdesladder og jantelover.

  Hennes tanker om kvinners rettigheter handlet mest om stolthet og retten til å velge sitt eget liv,-status og kamp om likelønn var ikke et tema.

  Hun ble gift med denne sjømannen ,-min far,-og to brødre fikk jeg,-men ekteskapet tok slutt og hun satt igjen med forsørgeransvaret for tre barn,-gjeld og et skrikende fravær av fagbrev og diplomer.

  For å forsørge oss skrellet hun reker på en fabrikk for luselønn,-men stoltheten over å være i lønnet arbeid var det vi så.

  Jeg husker en gang hun fortalte at hun hadde blitt utsatt for en blotter da hun ventet på å bli hentet av en kollega,-og hun hadde utbrutt:

  "Den er så liten at jeg ikke engang kunne skrellet den for penger".

  Jeg tenkte at hun måtte være den modigste dama i verden !

  Hun tok til motmæle som den største selvfølgelighet og anså seg selv som minst like verdifull som alle andre,-og det er en god egenskap hun har videreført.

  Om du ikke ble ingeniør eller styreleder i et konsern så har du alikevel retten til å si ifra,-om du så kun peller reker på akkord så er du alikevel minst like mye verdt som selveste statsministeren,-som jo den gangen var Gro Harlem Brundtland.

  Selv om hun ikke oppnådde noen status var hun alikevel en slags helt,-og hun påberopte seg retten til å velge det som var rett for hennes liv og hennes familie,-og for henne var det å ta til takke med omtrent hva som helst for å kunne forsørge ungene sine,-og ha middagen på bordet når vi kom hjem fra skolen.

  Hun har sin helt egen rettferdighetssans som overgår det meste.

  En gang ble vi ""invitert"til rektors kontor på ungdomsskolen fordi jeg hadde sparket en gutt i ballene,-og rektor ble nok litt forfjamset da mamma svarte med at hun var særdeles stolt over at jeg hadde gjort som hun hadde lært meg,-nemlig å sparke der de kjente det mest !

  Hun var ganske så sikker på at jeg hadde hatt en god grunn,-hun forsvarte meg foran rektor,-men ga meg en liten reprimande da vi var på vei hjem.

  Det var da jeg lærte at gutter som liker deg oppfører seg som idioter og ikke nødvendigvis trenger et ballespark.

  En gang hentet jeg henne kvart over seks på morgenen så hun kunne være barnevakt mens jeg jobbet,-og i morgenrushet og ikke minst på grunn av søvnmangel overså jeg en bilist som kom fra høyre.

  Han sto på bremsen og tutet mens han viftet med knyttneven,-mamma svarte med å klistre langfingeren i ruten mens hun skrek:

  FÆKKÅFF !!

  -Jeg prøvde å si at det var jeg som hadde vikeplikt,-og hun svarte med at en firebarnsmor som henter barnevakt klokken seks på morran etter kun fire timers søvn har faen ikke vikeplikt for en kjeft !!

  Det er mamma i ett nøtteskall.

  En gang hadde hun problemer med en vannkran med dårlig trykk og ringte huseier som jo var motvillig forpliktet til å utbedre.

  Han ba om en forklaring på hvor dårlig trykk det var hvorpå min mor svarte:

  "Å få vann ut av denne kranen er omtrent like umulig som å melke en kastrert hannkatt" -etterfulgt av noen vanvittige grove banneord.

  Rørleggeren kom samme dag og jeg lærte at diplomati er ikke nøkkelen til god service.

  Men grov ordbruk kan væredet....

  Min kvinnehelt på denne dagen er en kvinne som aldri steg høyere i gradene enn å være en rekepiller på akkord,-en kvinne som mente at det å være hjemme før skoleslutt og servere ungene middag var verdt mye mer enn svære bonuser og status.

  Til tross for sin voldsomme innsats sitter denne dama med en slunken minstepensjon,-null status og null formue.

  Alikevel snakker hun som om hun har beseiret verden og har den største formuen man kan tenke seg,-ungene hennes som alltid kom hjem til ferdig middag har alle fått seg et fagbrev,-en utdannelse som sparer oss for fabrikkarbeid på akkord for luselønn.

  Hun valgte å ofre seg selv og egne drømmer for at ungene hennes kanskje skulle nå sine.

  DET er også en kvinnesakskvinne,-DET er også en kvinnehelt !

  Som klin hakke gæren Finnmarking er det mye min mor har brent for og marsjert for,-inkludert retten til å si at man skal kunne få lov til å velge sine ambisjoner.

  -Og være evig stolt av det.

  Hun har lært meg at verden er min uavhengig om man har utover eller innovertiss..

  -Og ofte jobber man uten å få det man fortjener uansett hva slags tiss man har !

  Min helt på kvinnedagen er langt fra ingeniør eller styreleder,-men alikevel mektigere enn alle andre jeg kjenner,-

  En ærlig og stolthusmor !

 • Publisert: 09.03.2016, 00:27
 • Kategori: Personal
 • 1 kommentarer
 • Én kommentar

  Ohmamma

  09.03.2016 kl.21:30

  En ekte hverdagshelt! <3 Et av de beste innleggene jeg har lest på lenge. (Jeg har enda ikke logget inn for å kommentere ett blogginnlegg, men det måtte jeg virkelig nå. ) Du har jo en av verdens tøffeste og beste mamma! Lo høyt av innlegget ditt og kjente igjen min egen mamma OG mormor(også ekte hverdagshelter;-))
  Du er superflink til å skrive! :-)

  Skriv en ny kommentar

  hits