MONSTERSNUPP

Ble DU provosert av dette ?

 • Publisert: 19.12.2015, 23:02
 • Kategori: Personal
 • Nå er det jul og folk flest engasjerer seg brått voldsomt mye mer enn ellers i året.

  At man engasjerer seg i eldreomsorg synes jeg er fantastisk uansett tid på året,-men det er alikevel et type engasjement som forpurrer julen min litt.

  Ifjor var det en lapp med kommunal informasjon om eldreomsorg som fikk mye oppmerksomhet,-selv syntes jeg at man måtte virkelig gå inn for å misforstå dersom man mente lappen var en fakkel i eldreomsorg-debatten,-så jeg lot det fare.

  Men så dukket den opp igjen,-det er mange venner som har delt denne med kommentarer som

  "Æsj,stakkars eldre"

  "Får vondt av å se hvordan eldre mishandles"

  Kanskje er det uvitenhet som årsaker reaksjonene,-så jeg skal forklare hver eneste setning for de som måtte være bekymret for sine gamle i hjemmesykepleiens klør.

  Dette er standard informasjon før jul,-denne lappen ble ikke delt i min kommune,-men det kunne den godt vært,-for dette er faktisk kun praktisk informasjon.

  Når det står at det ikke tilbys dusj på helligdagene så er det to ting som er viktige å tenke på,-vi er naturligvis færrepå helligdager,-men alle som har dusjedag på en helligdag får faktisk dusj dagen før eller etter.

  Enda viktigere er det å vite at det er forskjell på pasienter som TRENGER hjelp til dusj og pasienter som ØNSKER hjelp til dusj.

  -Julaften,-påskeaften eller syttende mai,-om du TRENGER en dusj så får du nettopp det av oss.

  Når det står at noen vil få TO dosetter med medisiner istedet for en så er det for å ivareta pasient sikkerhet.

  De som kan disponere,styre eller håndtere det å ha medisiner hjemme får litt mer enn ellers i skapet,- og faren for misforståelser eller feil fra ukjente på jobb blir redusert.

  Når det står at man vurderer hjelpebehovet til de som har besøk så betyr det i praksis at vi tenker at familiemedlemmer som skal hente en bestemor til julemiddagkan hjelpe henne på med sko og jakke istedet for at vi skal gjøre det.

  Det betyr at familie på besøk kan påse at bestemor drikker litt vann eller spiser litt mat fremfor at vi gjør det.

  Hvor rart det enn synes har jeg i mine år i hjemmetjenesten ofte erfart at pårørende sitter i stuen med en kopp kaffe mens jeg står på kjøkkenet og gir bestemor en skive brød,-oppfordrer henne til å drikke litt melk og kose seg med kake senere.

  Alle som har et reellt pleiebehov får den hjelp og omsorg de trenger,-ja selv på julaften.

  Om vi forsøker å spare et minutt her og der ved å oppfordre pårørende til å selv hjelpe sine eldre på med sko og jakke,-ja kanskje tilogmed huske kveldsmedisinen,-så bør dere vite at de minuttene vi sparer på de som har pårørende,-ja de bruker vi på de som ikke har det !

  Så kan dere dele innlegg om eldre som må dusje på lille julaften istedet for julaften og vri dere i harnisk over den elendige eldreomsorgen,-men vit at de minuttene vi sparer på de MED familie blir brukt på en etterlengtet kopp kaffe med de som ikke har noen som henter dem hjem på julekvelden.

  Jeg har jobbet mange julekvelder,-jeg har hatt mange vonde øyeblikk hvor sølvguttene har sunget julen inn foran en som ikke får besøk,-blir hentet eller får en fattig julestjerne fra sine.

  Kanskje tenker man at disse innlegg og opprop skal vekke en forskjell,-men kyniske politikere lar seg ikke berøre,-økonomiske ansvarlige teller bare penger og ikke gleder,-de eneste som blir rammet når slike ting blir delt er de som faktisk bryrseg.

  Jeg tar det personlig fordi jeg bryr meg,- jeg skulle ønske at mine venner ikke delte slike innlegg.

  Det ødelegger litt av julegleden for oss som jobber så hardt for å skape litt glede hos andre mens våre egne barn venter tålmodig på at en sliten mamma skal ordne jul hjemme også.

  Tenk før du liker,-reflekter før du deler...og god jul da :)

 • Publisert: 19.12.2015, 23:02
 • Kategori: Personal
 • 5 kommentarer
 • 5 kommentarer

  Tanzaniasusanne

  19.12.2015 kl.23:14

  Nei jeg blir ikke provosert. Jeg har stor forståelse for at man i tider med færre på jobb kanskje må be de som faktisk er på besøk om å hjelpe litt til. Jeg har kjempestor respekt for dere som jobber i hjemmetjenesten. Hva skulle vi gjort uten dere - alltid parat men med tidspress og så mye mer dere gjerne skulle gjort om bare tiden strakk til. Klart de minuttene en som er ensom kan få på julaften er verdifulle - i stedet for at dere skal kle på en som har mange rundt seg som like godt kunne gjort det? Nei det er lov å bli lei seg over mangelen på forståelse for akkurat det. For mitt inntrykk er at dere alltid stiller opp - men det hører man ikke mye om... STOR klem til deg og alle dine kolleger. Jeg er iallefall stolt av dere!!

  monstersnupp

  20.12.2015 kl.12:59

  Tusen takk :) Jeg synes vi gjør en god jobb jeg også,-noen råtne epler er det alltids,-men de aller fleste synes jeg jobber med myke hender og et raust hjerte !

  Spireliten89

  22.12.2015 kl.12:26

  Nei, jeg blir langt ifra provosert. Jeg jobber i helsevesenet selv og har hatt praksis i hjemmesykepleien og fått kjenne tidspresset, den dårlige samvittigheten som gnager når man kommer inn til noen eldre som endelig skal få besøk og har dekket på bordet med kaffe og vafler og på planen står det at man kun har 5 minutter til disp. hos vedkommende! Man er færre i jula og jeg må si jeg av og til blir litt overrasket over enkelte pårørende som ser på at hjemmesykepleien f.eks. hjelper faren deres på med jakka når de kunne hjulpet til selv. Jeg ville hjulpet til selv om jeg besøkte min far. Men det er meg og min tankegang. Du og dine kollegaer gjør en flott jobb! Stå på videre og riktig god jul til deg og dine! :) <3

  monstersnupp

  23.12.2015 kl.01:06

  I min kommune og min sone føler jeg at pårørende innser at det ikke ligger noe vondt i at vi spør om å droppe et tilsyn hos en bruker som allerede har besøk,-og de fleste ser også innsatsen som blir gjort i dagene før jul slik at alle "våre"er nydusjet med friske krøller i håret og julestemningen på plass.Alikevel blir jeg jo skuffet når disse lappene med helt uskyldig informasjon hauses opp før jul.Ofte så er det nok de som har gått i våre sko som ser at denne inforen er helt ufarlig :)

  Spireliten89

  28.12.2015 kl.13:11

  De fleste pårørende har forståelse har jeg også en oppfatning av, men det er enkelte som som absolut ikke forstår at vi gjør vårt best ut ifra tidsbruken og ressursene vi har. Synes mye blir hauset opp uten grunn jeg, og det er dumt. Ofte er det de som har vært i samme rolle som forstår det ja. :)

  Skriv en ny kommentar

  hits