MONSTERSNUPP

Da jeg var en ubrukelig unge

 • Publisert: 02.12.2015, 20:25
 • Kategori: Personal
 • For en tid tilbake var det en bekjent av meg som betrodde meg sin frustrasjon over at barnehagen var bekymret over at hennes datter var uinteressert i andre barn.

  Når man sitter i et møte med to eller tre pedagoger med skjemaer, notater og tiltaksplaner så er det lett å føle seg maktesløs,ja man kan tilogmed bli litt lei seg.

  Jeg trøstet henne raskt med at akkurat det har jeg opplevd selv,det er ikke så farlig,og det kommer til å endre seg.

  Ungene skal følge en kurve noen andre har bestemt,de skal jo passe inn i en mal bestemt av noen som kan teorien så mye bedre enn ditt barn,-og noen ganger kan det føles som om andres teori er mye mer verdt enn ditt barns naturlige utvikling.

  Jeg opplevde det samme med min første datter,hun brydde seg ikke om andre barn,-lekte helst alene og var totalt uinteressert i å stå i noe rampelys.

  Selv ble jeg litt knust,-hun var prematur med nesten tre måneder så jeg var alltid litt redd for at hun skulle slite litt.

  At den ene pedagogen svarte med at hennes egne premature barn var langt mer avansert gjorde jo ikke saken bedre.

  Jeg husker at jeg ble helt uvel da de begynte å snakke om min datter som om hun var kuet eller preget av frykt.

  Da var det i tilfelle min feil da?

  På helsestasjonen fortalte jeg helsesøster om dette,og hun foreslo at vi skulle la en barnepsykolog vurdere oss sammen.

  Etter nesten to timer sammen konkluderte psykologen med at min datter var akkurat som hun skulle være,hun var et eget individ som jo kan forårsake hodebry for bås-elskere,men at det slettes ikke var noe galt med hennes atferd.

  Det jeg husker aller best fra dette møtet flere år tilbake er at han sa:

  "Noe av det styggeste man kan gjøre mot et barn er på tvinge på de forventninger fremfor å la de utvikle seg til egne individer"

  Når jeg da sa at det er jo et problem at hun skyr oppmerksomhet og ikke takler å være midtpunkt,-ja så svartehan at det er helt absurd å tro at alle barn er født som små oppmerksomhetssyke superstjerner som lengter etter alles oppmerksomhet.

  Å være sjenert og introvert er ingen skavank eller lidelse som må "repareres",det er et menneskelig trekk.

  Ja, det er tilogmed helt lov selv om det kanskje virker enormt fjernt i en kultur hvor alle skal stilles på en scene så mor og alle andre kan være stolte.

  Å være sjenert er en del av ens personliget,å tvinge sjenerte barn til å eksponere seg ufrivillig er bare slemt.

  Han poengterte at sjenerthet kan være arvelig,så jeg spurte mamma om jeg var en sånn ubrukelig unge?

  Da fortalte hun meg at hun til og med hadde tatt vare på en melding fra barneskolen hvor det sto at jeg var litt "tilbakestående" fordi jeg ikke ville leke med andre barn,jeg foretrakk å sitte alene bak gymsalen.

  Utrolig nok husker jeg friminuttene bak gymsalen,og jeg husker det som oppfriskende og behagelig å få noen minutter uten "mas" fra andre barn.

  Idag vil nok ingenjeg kjenner tro at jeg som liten nektet å snakke eller være aktiv med andre barn,idag kommer vi oss knappt gjennom en morgenrapport fordi jeg har åpne sluser i trynet og bare MÅ servere fjollete anekdoter, teite historer eller litt selvskryt.

  Mamma er fremdeles sint for at jeg i en alder av syv år ristet på hodet når helsesøster spurte hva jeg het,men så fort vi forlot kontoret hennes løsnet nesten kjevene mine av munndiare.

  Jeg husker at mamma saat hvis du ikke svarer eller snakker så tror alle at du er dum,-men jeg tenktestille for meg selv, "nei de tror at DU er dum"

  Sånn er det også idag,en ting er å kjenne egne barn og observere deres utvikling,men langt viktigere enn alt annet er det at barnet følger den kurven andre har fastsatt,ellers må DU som mor forklare hvorfor akkurat ditt barn ikke utvikler seg for andre men bareseg selv.

  Jeg trøster meg med barnepsykologens ord:

  De "rare" ungene er faktisk sjeldne edelstener blant den gemene hop,omde ikke lar seg forme lik alle andre- ja hva så ?

 • Publisert: 02.12.2015, 20:25
 • Kategori: Personal
 • 0 kommentarer
 • Ingen kommentarer

  Skriv en ny kommentar

  hits