MONSTERSNUPP

Jo, det kan skje DEG også!

 • Publisert: 19.08.2015, 23:04
 • Kategori: Personal
 • For noen uker siden hadde vi en opplevelse som har merket meg for livet.

  En helt vanlig Torsdag ettermiddag satt jeg og forsøkte å vekke en veldig trøtt barnehage-gutt.

  Han hadde sloknet i bilen på vei hjem og sov seg gjennom middagen.

  Jeg fikk vekket ham tilslutt og han ble svært så ivrig da han endelig fikk middagen sin,-pølser og hjemmelaget potetmos.

  Med stor iver gaflet han ned maten sin,- jeg syntes det var stas å se ham så ivrig.

  Hverdagskosen ble til det ultimate mareritt i løpet av noen sekunder.

  Han stirret plutselig på meg med et villt blikk mens han begynte å fekte med armene,- han hadde satt maten i halsen.

  Først var jeg rolig og klappet ham på ryggen,-unger setter jo ting i halsen,- hoster det opp og spiser videre.

  Han ble grå i ansiktet og hard i kroppen,han fikk ikke luft!

  Jeg la han over fanget for å slå ham i ryggen,-jeg har tatt uttallige kurs i førstehjelp på grunn av yrket mitt,-men det eneste jeg klarte å huske var at når barn slår armene ut og spriker med fingrene er de i ferd med å kveles.

  I hodet mitt hørte jeg meg selv skrike "Han dør,han dør,han dør "

  Ingenting kom opp,-han kunne ikke gråte eller lage lyd,-han han hadde et desperat stivt blikk somkommer til å forfølge meg så lenge jeg lever.

  Jeg har lært hvordan man skal klappe små barn på ryggen for å få en hosterefleks,-men jeg var overhodet ikke forberedt på det å løfte hånden å beregne riktig kraft i et slag rettet mot ens eget barn.

  Jeg ga opp ogforsøkte Heimlich istedet,det så ut som noe kom opp,men han gråt ikke,han lagde ikke en eneste lyd..

  Jeg skrek at pappa måtte komme å hjelpe meg, og han fortsatte å forsøke å få liv i en liten kropp som nå var slapp.

  Da var guttungen blå på leppene og blødde fra munnen,jeg var overbevist om at kramper på grunn av oksygenmangel hadde fått ham til å bite seg i tungen.

  Pappa som alltid er den som er modig og ordner opp skrek "Herregud han dør jo"

  Herregud, han dør jo!

  Jeg kommer aldri til å glemme det såre og desperate i stemmen hans,hans frykt for sin egen sønn var hjerteskjærende.

  Jeg hadde AMKpå telefonen og kommer til å være takknemlig så lenge jeg lever for den hjelpen vi fikk,- selv om jeg mener jeg er godt trent i førstehjelp har jeg aldri noensinne vært så hjelpesløs som jeg var akkurat da.

  Akkurat idet ambulansen kjørte inn i gården kom det gurglelyder og forsøk på gråt fra den lille kroppen,- mammabjørn forsvant fullstendig og ønsket om å gi ansvaret til noen andre var overveldende.

  Ambulansepersonellet var fantastiske,-helt rolige konstanterte de at han nå hadde frie luftveier og pustet fint.

  Han måtte naturligvis undersøkes av lege,-men de ville ikke skremme eller stresse ham med å belte ham fast på en båre,-så de ventet til de følte seg trygge på at han var stabil,-så fikk han kjøre i pappa sin bil med en sykepleier med seg i baksetet.

  Han hadde ingenting i lungene eller tegn på skader etter oksygenmangel,men merker på kroppen hadde han etter medfarten han fikk.

  Dagen etter var han en liten glad gutt som sprang rundt ogfant på rampestreker,hes i stemmen og med røde merker på ryggen.

  Mamma og pappa derimot har merker i sjelen,-de første nettene etter dette lå jeg våken og tenkte på alle de gangene jeg har gitt alle ungene en pølse hver i baksetet i bilen eller sendt de ut i hagen med en bolle hver.

  Noe av det viktigste man kan gjøre for sitt eget barn er å ta førstehjelpskurs,gjerne flere ganger for å friske opp.

  Jeg har mange ganger vært stolt av min evne til å beholde roen i kritiske situasjoner,-men denne gangen mistet jeg fotfestet fullstendig til tross for min kompetanse,-når det er ditt eget barn er følelsene så sterke at kun trening og atter trening gjør at du klarer å handlei en kritisk situasjon.

 • Publisert: 19.08.2015, 23:04
 • Kategori: Personal
 • 14 kommentarer
 • 14 kommentarer

  Litensommerfugl

  20.08.2015 kl.00:00

  Så forferdelig opplevelse!! Herregud, det er den verst tenkelige situasjonen å være i.. Godt at det gikk bra!! Fikk skikkelig klump i magen av å lese :(

  monstersnupp

  20.08.2015 kl.00:39

  -jeg har aldri vært så redd noensinne,og jeg tenker jo at når en med min trening og erfaring blir så vettskremt så er det kjempeviktig at alle med ansvar for små mennesker tar kurs i førstehjelp !

  Xiantix

  20.08.2015 kl.10:10

  Pølser er seriøst djevelens verk når det kommer til kvelning og kvelningsfare.. Herregud, for en fryktelig ekkel opplevelse, har tårer i øynene her jeg sitter. Jeg kjenner meg veldig igjen, jeg er også utdannet innenfor helse og beholder roen hvis noe skjer.. Allikevel vet jeg at jeg hadde vært panisk på lik måte som deg om noe sånt hadde skjedd! Vesla satte en bananbit i halsen når hun var 1 år, husker jeg måtte legge henne over kneet med hodet ned og banke henne hardt mellom skulderbladene for å få den løs, men den satt ikke hardt fast og det eskalerte aldri så langt som det gjorde hos dere. Tror aldri jeg hadde turt å gi ungen pølse igjen.. Godt det gikk bra og at dere fikk hjelp såpass raskt!

  Tanzaniasusanne

  20.08.2015 kl.11:51

  For et mareritt! Så bra at du kunne førstehjelp, og så bra at AMK kunne være så behjelpelige. Jeg har ofte tenkt at selv om jeg har tatt kurs med jevne mellomrom så kan det godt hende jeg hadde fått helt panikk og ikke fått til noe om det skulle skje med ett av mine bare... Da er det godt å vite at hjelpen er der, og det er VIKTIG det du minner oss på nå. Skal jammen hjem og lese meg litt opp igjen nå!

  Iren_

  20.08.2015 kl.12:33

  Vi lar ikke storebror spise pølser uten at de er skjært opp i småbiter. Overbeskyttende? Jepp, men det har vært så mye om pølser og barn den tiden han har spist det samme som oss. Jeg våger ikke å stole på førstehjelpskursene mine alene, det kan skje alle, og jeg har selv måttet slå ut en bananbit.. Så glad det gikk bra!

  monstersnupp

  20.08.2015 kl.14:35

  Pølser er jo elsket av ungene og litt forhatt av foreldrene,-selv i små biter kan det gå galt hvis de er sultne å gafler på.Leste forresten at helsedepartement og matvaretilsyn i usa lenge har argumentert for at alle pølser skal merkes med "+ 3 ",-men produsentene vil jo ikke at de skal merkes som farlige.

  Miiaa

  20.08.2015 kl.20:47

  Å fy f!!! Jeg hadde fått panikk! Enda godt du er godt trent i dette, selvom panikken likevel kom. Ungene her har satt i halsen, men takk gud for at det har kommet lett opp! Godt å høre det gikk bra, det må ha vært umenneskelig skummelt å oppleve :S

  monstersnupp

  20.08.2015 kl.20:59

  Det var traumatisk for hele familien,senere på kvelden måtte jeg snakke med de andre ungene om dette,-de var jo skrekkslagne tilskuere og naturligvis veldig redde de også.

  Spireliten89

  21.08.2015 kl.10:35

  Fy søren så skummelt! :S Enda godt du kunne førstehjelp og husket hva du skulle gjøre! Er lett å bli paralysert når noe slikt skjer. Pølser er farlige! Lille får kun pølser i biter, er livredd for at noe slikt skal skje, for det kan det. Enda godt det gikk bra med gutten din, ble uvel bare av å lese om det! :( Klem til deg <3

  Iren_

  21.08.2015 kl.13:26

  3+ merking hadde kanskje ikke vært så dumt. På nhi sine sider sto det kun å skjære både på langs og tvers, så det er det vi har gått etter, og og så delt en gang til (som sagt, sikkert overkill, men jeg er livredd etter bananbiten i februar). Oftest blir bitene litt større enn erter, og det får han jo også. Uff. Alt som potensielt kan drepe. Alt større enn et solsikkefrø er jo potensielle kvelingsfarer for små barn. Jeg har vært med på at en eldre satt i halsen på jobb, så det kan jo faktisk skje ALLE. Jeg mente ikke det var din feil altså, det var mer for å understreke hvor redd jeg er for at det skal skje. Mamma har sagt hun måtte snu lillebroren min opp-ned etter nesten hvert måltid et par måneder når han var liten, så det er virkelig farlig med stor appetitt når man ikke kjenner begrensninger.

  monstersnupp

  21.08.2015 kl.14:16

  -i ettertid føler jeg at kunnskapene mine gjorde at jeg raskt ringte 113,-ellers var jeg nok ganske panisk og uorganisert.
  -Men jeg gjorde jo noe,og det er det aller viktigste.
  Guttungen har det helt strålende og pølser er bannlyst til han fyller atten....

  Miiaa

  21.08.2015 kl.19:29

  Uff da, stakkars små :/ Håper det går bra med dere alle i ettertid <3 Men jeg må bare spørre.. Var det pølser med eller uten skinn?

  monstersnupp

  21.08.2015 kl.20:57

  uten skinn,i små små biter med saus,-men har var veldig sulten og spiste nok alt for fort.

  Spireliten89

  26.08.2015 kl.11:19

  Ja, det viktigste er jo å gjøre noe. Å ringe 113 er aldri feil. Så bra at han har det strålende. Pølser blir nok ikke på menyen med det første vil jeg tro nei!

  Skriv en ny kommentar

  hits