MONSTERSNUPP

Farlig samsoving ?

 • Publisert: 07.06.2015, 19:37
 • Kategori: Personal
 • Nå er jeg helt forvirret !

  Jeg klikket meg inn på en artikkel om en liten baby som døde i mors seng.

  Her fortelles det om en tre uker gammel gutt som døde i mors seng i Swindon i England nå i Mars,-og at det i den forbindelse advares mot farene ved samsoving.

  Organisasjonen The lullaby trust jobber mot krybbedød og går nå ut med advarsel.

  – "Vi vet det dessverre finnes sammenhenger mellom samsoving og krybbedød, og vi håper foreldrene er klar over farene og vet hvor det er best for barnet å sove, sier Jenny Ward i The Lullaby Trust."

  De mener at denne saken viser en klar sammenheng mellom samsoving og krybbedød.

  Artikkelen kan du lese her:

  http://www.vg.no/forbruker/helse/baby-doede-i-mammas-seng/a/23466227/

  Når mine har vært ny-fødte har de tilbrakt mang en natt i min seng,-dog med egen dyne og god plass riktignok,-og det har ført til bedre søvn både for meg og det lille mennesket som må avbrytenatten for å spise.

  Egen seng har de alle hatt ved siden av vår,-og målet har alltid vært at de skal sove i egen seng fra de kommer hjem fra barsel,-men jeg har heller aldri hatt motforestilling mot å ta de over i min seng om det gir en ekstra times søvn.

  "Den britiske avisen viser til en ny oversikt som viser at 258 barn under ett år, eller fem babyer i uken, døde av et uforutsett syndrom. Det antas at halvparten av tilfellene skyldes av barnet har sovet på en uegnet plass."

  Jeg søkte meg frem til de Norske anbefalinger for spedbarn og soving,-og her er det motsatt !!

  Helserådene angående spedbarn og søvn her tilsier at samsoving reduserer faren for krybbedød med 50 % !

  I England mener de bestemt at barn under seks måneder ikke skal sove i samme seng som foreldrene,-mens her hos oss er det ingen nedre aldersgrense for anbefalt samsoving.

  Hva tenker dere om dette ?

  Sover babyen din i egen seng eller i din ?

 • Publisert: 07.06.2015, 19:37
 • Kategori: Personal
 • 5 kommentarer
 • 5 kommentarer

  heidi1989

  07.06.2015 kl.21:33

  oi, såpass..bra de enige ;) Her har det vært opp og ned. Hu sov i en vognbag som sto i hennes seng da hu var lita (siden det føles trangere og bedre, leste det ett sted..) men når hu våkna om natta for mat så ble hu sovende i min seng...men hu sov til 5-7 om mårran da når hu la se 11...alltid blitt lagt i sin seng men våkner hu havna hu i min. Når hu sov natta gjennom kom hu kun over for amming på mårran/kos når hu kutta ut den som 10 mnd frivillig..da mat var mye mer artig enn den kjedlige puppen. Nå våkner hu ofte om natta, det skjedde etter hu begynte å sove hos far annen vær helg 1 natt og ble enda verre etter 2..for da kommer hu vær natt men det får hu da lov til. Koslig synes jeg!

  Tanzaniasusanne

  08.06.2015 kl.10:02

  Jeg leste også den artikkelen du viser til (var det Dagbladet tro?) og ble skikkelig overrasket. Det stod jo heller ikke noe om HVORDAN barnet døde? Var det "vanlig" krybbedød eller hadde moren lagt seg over det, og kvalt barnet ved et uhell? For jeg fikk beskjed om at samsoving var helt greit da vi fikk lillemor for et år siden. Det viktige var bare at vi ikke røyket eller la oss med henne etter å ha drukket + at hun måtte han en egen liten og lett dyne. Hun sover ikke fast i vår seng men har gjort det til og fra siden hun ble født (deler av natta f.eks.) og jeg har aldri tenkt at det skulle være farlig. Vi har henne jo da i nærheten om hun skulle få pusteproblemer eller noe. Krybbedød kan uansett forekomme både i vår seng og i egen seng, dessverre...

  Nerie

  08.06.2015 kl.14:16

  Førstemann fikk eg i januar mnd og syns fort at det vart for kaldt å amme sittende. Dermed vart det til å amme liggende og dermed sov barnet mellom oss. Eg sov veldig lett i tillegg til at eg la ut hindringer for at noen av oss skulle rulle over han.
  Nå er han tre år og sover enda hos oss. Vi sover faktisk bedre da.

  Venter nr 2 om 1,5mnd men her er eg innstilt på egen seng. Eneste grunnen til de er fordi førstemann ligger i midten og han ligger ikke i ro.. Har dog kjøpt bEddie crib for å få samsovings følelsen.

  Så eg er for samsoving. :)
  Krybbedød veit en dessverre aldri når og hvordan kan inntreffe. For mange år siden var det et par i bygda som mistet sin to år gamle sønn i krybbedød, liggende i vogn i Bhg. Av og til er skjebnen brutal...

  Xiantix

  08.06.2015 kl.14:43

  Hmm.. Jeg vet ikke helt.. Når jeg fikk vesla tok hun kun flaske, så var sjelden hun sov i samme seng som oss (ikke like lett å sovne når du har stått og varmet morsmelk siste 20 minuttene..) mens med veslemor, som faktisk tar puppen, har vi samsovet mye (sjelden med vilje fordi jeg sovnet hele tiden når jeg hadde lagt henne til..). Problemet med krybbedød er jo at de fortsatt ikke VET 100% hva som forårsaker det.. De tror at barna har en svakhet som gjør at et hormon ikke skilles ut og kroppen reagerer derfor ikke når oksygennivået i blodet faller. Hvorfor noen barn har det sånn vet de ikke.. Hva som trigger det vet de heller ikke. De vet bare at når de anbefalte barn å ligge på ryggen falt dødeligheten. Konklusjon: Mageleie er ikke bra. Hvis et barn dør i krybbedød så er det forferdelig tragisk! Samtidig hadde disse barna en svakhet som man ikke kan si med sikkerhet ikke hadde slått inn på et aller annet tidspunkt uansett, det er dritskummelt! Allikevel ligger begge mine to på magen fra starten av, og samsovingen i starten var ikke alltid like forsvarlig (fordi jeg sovnet, har gått helt bort fra samsoving nå). Vi har pustealarm og det krever at hun ligger i egen seng. De fleste råd ang krybbedød føler jeg er tatt litt på feelingen, fordi de rett og slett ikke vet!

  Spireliten89

  10.06.2015 kl.12:07

  De vet jo ikke hva som er årsaken til krybbedøden? I Norge er jo samsoving ikke frarådet, vi samsov til lille var 14 mnd, da begynte han å sove i egen seng som står helt inntil vår. Og fortsatt den dag i dag kommer han over i vår seng og morgenen og koser. Hender seg at han våkner om natten og kanskje har drømt eller er litt lei seg, da kryper han tett inntil meg og sovner igjen. Det er så kos! <3 Når han var baby fikk han mat en gang i timen HELE døgnet, så samsoving var perfekt for oss! Jeg slapp å stå opp hele tiden og det var lettvint og enkelt. Etterhvert som han ble større trengte jeg ikke å våkne når han ville ha mat, for han fant frem selv! ;) Mannen låg på høyre side i senga, jeg i midten og lille til venstre (mannen sover mye tyngre enn hva jeg gjør, derfor lå han lengst unna) og lille hadde egen liten dyne. Inntil den siden han lå hadde vi sprinkelsenga og et teppe inntil sprinklene som beskyttelse, så lille hverken skadet seg eller datt ned på gulvet. Funket veldig bra og det var kos å samsove :) Kommer uten tvil til å gjøre det med nestemann også. og man har bedre oversikt over hvis det skulle være noe, for man har de små helt inntil seg og jeg er sikker på at det føles trygt og godt for de små :)

  Skriv en ny kommentar

  hits