MONSTERSNUPP

Redd en humle !

 • Publisert: 19.05.2015, 17:40
 • Kategori: Personal
 • Jeg leste for en tid tilbake at av 34 Norske humlearter er fem utrydningstruet !

  Dette er delvis på grunn av giftige plantevernmidler og på grunn av at vi liker våre hager ryddige uten ugress.

  Det artige er jo at jeg uten å vite det har kjempet for humlens ve og vel i mange år ettersom jeg knapt har luket...

  Ironien er jo at vi virkelig trenger humlen for at vårt mangfold i floraen skal overleve og bestøves hver vår,-så om man virkelig ønsker seg en frodig hage bør man ta hensyn til humlen.

  Har man litt ugress,-bøss eller kanskje tilogmed litt rødkløver,-ja da har humlen både mat og byggematerialer til et bol,-takken er et enda frodigere blomsterbed.

  Jeg leste at noen ganger er de svimeslåtte humlene vi finner rundt omkring nå på vårenutsultet og dehydrerte,-og at man kan hjelpe de til hektene med litt vann og gjerne en halvråtten banan.

  Med fire unger som skal ha frukt hver dag i matpakken er det en kjennsgjerning at selv med 19 bananer på benken krangler de om ett eple eller tre druer,-så vi har i alle fall nok bananer !

  Jeg sa til jentene at dersom de så en svimeslått humle skulle vi prøve å "redde" den,-og det gikk ikke mange minuttene før en kritisk pasient ble observert i en vinduskarm.

  En svimeslått krabat skulle få livreddende førstehjelp,-og dette ble til dagens store begivenhet.

  Den lå på ryggen og surret,-jeg var ganske sikker på at eksperimentet ville feile og atjeg måtte holde en begravelse for en humle ettersom jeg hadde engasjert ungene i dette.

  Alle ungene var ivrige,-facinerte og rørende opptatt av å hjelpe dette lille vesenet,-jeg derimot lurte på om det var seigpining der vi sto og stirret på en forvirret humle i en glassbolle med litt banan..

  Men så,-etter en drøy time ble det veldig livat i bollen,-da prøvden humlen å rømme !

  Og da vi på høytidelig vis skulle slippe den fri endte det med skikkelig skrekkslagne hyl ettersom den brått kunne både fly og surre etter oss !

  Det gikk fra "Stakkars liten " til "FÅ DEN UT !!"

  Da den endeligfløy sin vei gjennom kjøkkenvinduet var ungene veldig stolte og veldig overbevist om at de hadde reddet et liv !

  Dette har neppe noe å si for humle-bestanden i Norge,-men det var en utrolig artig ting å gjøre med ungene !

 • Publisert: 19.05.2015, 17:40
 • Kategori: Personal
 • 2 kommentarer
 • 2 kommentarer

  heidi1989

  19.05.2015 kl.20:15

  Haha så herlig :) artig å gjøre nye ting med ungene da og noe de garantert kommer til å huske :)

  Cattzy1

  19.05.2015 kl.22:02

  Ha ha... ja her blir det ingen humlereding innendørs siden far i huset har panikk for de små summerne. MEN... Bak huset har jeg et... vel... kratt er nok ikke helt rett uttrykk for det men det er ikke et sted jeg klipper gresset om sommeren. der får villblomstene vokse fritt fordi jeg elsker alle former for blomster. Også kløver selv om mange mener det er ugress. Jeg synes de er fine jeg og der får de vokse fritt. Vi har også et humlebol i låven som er bebodd hvert eneste år. Til Espens store frustrasjon... he he

  Skriv en ny kommentar

  hits