hits

MONSTERSNUPP

Gratulerer med dagen alle jordmødre !

 • Publisert: 05.05.2015, 17:37
 • Kategori: Personal
 • Den 5 Mai er det den internasjonale jordmordagen !

  Begrepet "Jordmor" er gammelt og kommer fra den tiden fødslene foregikk på et jordgulv,-derav navnet jordmor.

  Idag ligger vi på nyvaskede laken,-henger i husker fra taket eller duver i flotte badekar.

  Jordmor-yrket er også den aller første yrkesutdanningen som ble tillatt for kvinner,- og på 1500 tallet var det prester som sto for utdanningen !

  Det viktigste var nemlig at den som tok imot barnet var et Gudfryktig menneske.

  Først i 1818 ble det opprettet egen skole for jordmødre i Christiania,-og da ble det også opprettet jordmortjenester og bestemt at kun utdannede jordmødre skulle drive fødselshjelp.

  En jordmor kan ha en enorm innvirkning på hvordan du husker din egen fødsel.

  Jeg tror de fleste jordmødre ønsker å gi en god opplevelse,-men desverre er det jo også dårlige opplevelser som kunne vært unngått.

  Man er så utrolig sårbar i en fødsel at en jordmor kan føles som det eneste halmstrået man kan klamre seg til i de øyeblikkene man faktisk tror at man skal dø.

  Med fire barn har jeg opplevd jordmødre på godt og vondt.

  Med mitt tredje barn følte jeg meg så overkjørt og oversett at det jeg husket best fra hele opplevelsen var en irritabel jordmor.

  De hadde dårlig tid, avdelingen var full og det virket som om de satte meg på drypp for å få ut ungen fortest mulig.

  Jo mer de maste på meg jo mer anspent ble jeg, og det virket som om fødselen trakk ut simpelthen fordi jeg ikke følte meg hverken trygg eller komfortabel.

  Da jeg skulle ha fjerdemann hadde jeg stålsatt meg,-jeg hadde argumentene mine klare og skulle ikke tvinges til noe som helst for at det skulle gå fortere eller være mer praktisk for avdelingen.

  Jordmoren som møtte meg hørte på min litt ampre monolog og bare svarte med et smil "Javisst,-det er jo din fødsel"

  Hæ ?

  Kun to timer senere kom gutten,-nesten fem kilo og 53 cm lang og den absolutt beste fødselen jeg har opplevd.

  Det jeg husker er hvor mektig jeg følte meg, stolt og uovervinnelig i min egne fødsel.

  En og annen gang husker jeg stemmen hennes i bakgrunnen, at hun heiet og syntes jeg var super,-og at jeg var HELT enig !

  Og jeg er helt overbevist om at jeg som før har brukt endeløse timer på fødsel fikk en annen opplevelse med sistemann fordi jeg var avslappet,trygg og herre over egen situasjon.

  Vi må bli flinkere til å dele de gode historiene om de fantastiske jordmødrene som både kan mane frem urkvinnen i oss og trøste det vettskremte barnet i oss,- og ikke minst klarer å håndtere oss med omsorg på vårt aller aller verste.

  En stor salutt til ALLE slike jordmødre som gir gode opplevelser og minner !!

  Jeg husker ikke jordmorens navn,bare at hun var fra Finland og hadde langt lyst hår.

  Kjære jordmoren min,-du tok imot Christian på SØF 6 Novemder 2012,- den eneste gutten født på avdelingen denne dagen,-og jeg tenker ofte på deg og den gode opplevelsen du gav oss :)

 • Publisert: 05.05.2015, 17:37
 • Kategori: Personal
 • 2 kommentarer
 • 2 kommentarer

  Tanzaniasusanne

  06.05.2015 kl.09:42

  Jeg husket å gratulerer på Facebook og via jobb i går. Virkelig en fantastisk yrkesgruppe! Det føles fortsatt litt sårt at jeg ikke kunne bli jordmor pga en ryggskade som gjorde at jeg fikk forbud mot å bli sykepleier som man jo må bli først her i Norge. Men jeg er så heldig at jeg får jobbe MED mange flotte jordmødre. De kan virkelig gjøre en stor forskjell for mange fødende kvinner og barna deres <3

  Spireliten89

  06.05.2015 kl.10:25

  Jordmødre gjør en formidabel jobb! :) Jeg hadde en super jordmor under min fødsel, håper å være like heldig neste gang! Det har veldig mye å si for fødselsopplevelsen :)

  Skriv en ny kommentar