MONSTERSNUPP

Dette må du vite om stille drukning !

 • Publisert: 11.04.2015, 09:24
 • Kategori: Personal
 • Det er mange foreldre som kjenner til farene ved stille drukning,men det kan nok ikke sies ofte nok.

  Barn som leker i vannet kan fort komme under med hodet,det trenger ikke å se dramatisk ut og de kan være i helt fin form etterpå. Alikevel kan de ha fått nok vann i lungene til å drukne i ettertid.

  Symptomene kan komme flere timer senere, og det er ikke alltid man oppfatter de som alvorlige heller.

  Barnet virker trøtt og slapp,- kanskje sovner det.De får feber og begynner å hoste, ofte hører man at hosten er surklete.Alle disse symptomene kan man lett overse fordi barnet naturligvis er sliten etter en lang dag med bading,hoste og feber gjør at man kanskje tenker at det ble litt for kaldt og badingen har gitt forkjølelse.

  Dersom barnet kanskje har lagt seg til å sove er det ikke så lett å observere at de puster mer anstrengt, har høy puls og dårlig oksygenmetning.Hvis barnet har vært under vann så er det lurt å kontakte lege uansett hvor udramatisk hendelsen har vært.

  Ca 20 % av de som dør av drukning dør på denne måten, mange timer etter at de har vært i vannet.

  Ifjor sommer lekte våre to jenter sammen på grunt vann, som en del av leken klatret den ene jentungen opp på den andre med det resultat at hun ble dyttet under vann.Pappa kastet seg uti og fikk de begge opp,jentungen hostet opp vann og var redd,men i god form.

  To timer senere la hun seg på sofaen og ville sove,hun virket febervarm og surklete.

  Jeg hadde lest om stille drukning og ringte legevakt umiddelbart,og vi kom rett til lege.Hun fikk puste inn medisiner for å hoste opp vann,og det kom omtrent en halv kaffekopp med vann opp.

  Legen fortalte at det er ikke mer væske enn det som skal til for å ta livet av et barn, og det er skremmende å tenke på selv idag.

  For oss gikk det bra,legen forklarte at akuttmottaket var informert og at vi kunne komme uten forvarsel de neste 24 timer dersom noe endret seg,- og vi fikk en resept på antibiotika for å avverge kjemisk lungebetennelse.

  Selv en liten mengde vann i lungene kan forårsake svikt i oksygenutveksling slik at man sakte kveles,en liten mengde vann er nok til å gi livstruende infeksjon eller total lungekollaps.

  Stille drukning rammer ikke bare barn,de fleste voksne som rammes har inntatt alkohol før bading,en morsom dag på stranden med kalde pils i vannet kan fort ende i tragedie.

  Så lenge det er 20 % som drukner på denne måten er det viktig å spre informasjonen,- det betyr jo at av hundre ofre kunne 20 fremdeles vært i live dersom noen rundt dem hadde oppfattet alvoret.

 • Publisert: 11.04.2015, 09:24
 • Kategori: Personal
 • 5 kommentarer
 • 5 kommentarer

  Te

  11.04.2015 kl.11:11

  Takk for bra innlegg! Bra det gikk bra for dere. Dette deler jeg på Facebook!

  Tanzaniasusanne

  11.04.2015 kl.11:28

  Huff, så glad det gikk bra med jenta di.
  Tørrdrukning er ordet jeg har hørt for dette. Skummelt - absolutt, for det er sikkert lett å overse slike ting. Flott at du tar det opp :-)

  Spireliten89

  11.04.2015 kl.19:11

  Så godt at det gikk bra med jenta di! Tørrdrukning hadde jeg hørt lite om før! :S Skumle saker! Bra at du tar opp temaet!

  monstersnupp

  11.04.2015 kl.21:24

  Den rette termen er vel sekundær drukning,men mange kaller det stille drukning og tørrdrukning.

  monicatherese

  28.05.2015 kl.12:16

  Tack för att du delar detta med dig och att det gick bra med tjejerna.

  Skriv en ny kommentar

  hits