MONSTERSNUPP

Geriljamødre og hentehets

 • Publisert: 16.10.2014, 23:25
 • Kategori: Personal
 • Jeg har en selvpålagt bloggpause,-men idag ble jeg nå alikevel så revet med av en artikkel at jeg bare måtte kaste meg over tastaturet.

  Jeg har lest om "Hentehets" og debatten som nå raser i Sverige hvor forfatteren Rebecka Edgren Alden har skrevet om hvordan hun mener mødre konkurrerer i å hente ungene tidligst mulig fra barnehagen.

  Det som kanskje sjokkerte meg aller mest er at så mange mødre i Norge mener å kjenne seg igjen i denne "Hentehetsen"

  Alden mener at denne "konkurransen"om å hente tidlig i barnehage er en slags sosial markør. Den som henter tidligst vinner.

  Da er man visstnok en god forelder som virkelig ønsker å tilbringe tid med barnet sitt og har en så godt lønnet jobb at man kan ta seg råd til å gå tidlig.

  Jeg er blant de som ofte henter tidlig i barnehagen på grunn av kveldsturnusen min,men jeg har aldri tenkt tanken på at noen skulle mene at det skulle ligge en slags statusagenda bak det ?

  Jeg hadde heller ikke sett for meg at mødre skulle ha så sterke og tidvis aggressive kommentarer til nettopp når andre mødre henter ungene sine.

  Kommentarfeltene flommer over av både støttemeldinger til hardtarbeidene alenemødre som simpelthen ikke klarer å hente ungen før halv fem,til de som mener at mødre som ikke henter ungen i barnehagen det øyeblikket man slipper fra jobb,ja de skulle ikke hatt barn engang.

  Barn har man jo fått for å tilbringe mest mulig tid med dem- ikke sant?

  Kvinner er kvinner verst sies det, men mødre er visst hakket verre.

  For meg topper denne artikkelen mødregalskapen som har utviklet seg de siste år,-kanskje særlig på grunn av sosiale medier.

  Jeg har lest ørten artikler om alt vi mødre gjør feil,-ifølge oss selv riktignok,-for det er jo hverandre vi krangler med.

  Selv er jeg nok både for gammel og erfaren til å bry meg særlig eller ta det personlig,men jeg synes jo at denne diskusjonen får barnehagene til å se ut som en containerplass for uønskede barn som late foreldre ikke gidder å være sammen med før de må.

  Jeg har selv hatt en datter med spesielle behov på grunn av sen språklig utvikling, og den formidable jobben pedagogene i barnehagen hennes har gjort har gitt meg en svært så flink og trygg skolefrøken.

  Selv om jeg ofte kunne ha anledning til å hente henne tidligere lot jeg være,-nettopp fordi timene i barnehagen var av så stor verdi for henne!De la et grunnlag jeg ikke selv kunne ha lagt bare med kjærlighet, samvær og pannekaker.Aldri har jeg hatt dårlig samvittighet for å la henne være i barnehagen helt til fire,jeg har sett på hver time som en gave jeg ikke kunne gi henne selv.De dagene vi tok oss fri eller hentet tidlig forsikret vi oss først om at det ikke ville forstyrre timeplanen hennes for mye.

  Midt oppi all denne "Hentehetsen" og mødrekrigen er det visst ingen som ser at vi samtidig rakker ned på de menneskene som jobber hardt for å verne om det mest dyrebare vi har og ikke minst gjør sitt aller beste for å gi et godt pedagogisk grunnlag for våre barn.

  Jeg er svært takknemlig for alt barnehagen har gjort og gjør for mine barn i de timene jeg er på jobb,og hvis det virkelig er slik at mødre mener det er status i å hente ungene fortest mulig fra barnehagen som om de redder dem fra noe forferdelig,ja da går all min sympati til landets barnehage-ansatte.

  - Og ikke minst til alle de hardtarbeidende foreldrene som ikke gjør noe verre enn å bruke de timene de faktisk har betalt for hver uke.

  Det er på tide å feie for egen dør fremfor å koste over alle andre,og ikke minst er det vel viktigst at man er en god mor til sine egne barnfremfor å påpeke hvordan alle andre burde gjort det.

  Det er ikke nødvendigvis antall timer man tilbringer med barnet som er viktig,men kvaliteten på de timene man har.

 • Publisert: 16.10.2014, 23:25
 • Kategori: Personal
 • 6 kommentarer
 • 6 kommentarer

  Mammapinne

  17.10.2014 kl.07:20

  Bra skrevet! Kunne ikke vært mer enig.

  Miiaa

  17.10.2014 kl.13:36

  Bra skrevet, og helt sikkert sant (jeg har ikke selv opplevd denne hentehetsen :P). Jeg henter gjerne jenta mi tidlig, leverer i ni-tiden og henter 14.30-15. Jeg har alltid lagt vekt på å hente henne tidlig, men langt i fra fordi de ikke gjør en god jobb i barnehagen, men fordi hun enda er liten og blir sliten av dagene i barnehagen. Nå begynner det å hjelpe, men hun begynte da hun var 9-10 måneder, og da er det klart fulle dager er tøft. All hetsing, om man henter for tidlig eller for sent, har ungen hjemme eller i barnehage, gir middagsglass eller hjemmelaget, og så videre, og så videre, det tar aldri slutt... Mange hadde hatt god nytte av en oppfrisker i hva man lærte på barneskolen: "Har du ikke noe int å si, så ti heller still" :)

  monstersnupp

  17.10.2014 kl.14:15

  helt enig miiaa,-det er utrolig hvor raske enkelte er på avtrekkeren før de kritiserer,kommenterer og det helt uten å kjenne de menneskene de faktisk kritiserer.

  Xiantix

  17.10.2014 kl.15:01

  I vår barnehage er det et visst hentepress.. Jeg henter alltid sent, jeg jobber en time unna med buss, så selv om jeg er heldig og slutter 15:15, må jeg fremdeles rekke bussen og er aldri fremme før tidligst 16:15. Og jeg henter ALLTID sist. Det er som en uskreven regel ett eller annet sted om at barna skal hentes så tidlig som mulig, for av en eller annen grunn er vi først ute når vi leverer i 8-tida og sist med å hente. Da er det gjerne bare snuppa og 1 tante igjen. Det er blitt som en slags spøk for oss: "jeg er 1 kvarter unna å være en dårlig mor". "Må jo bare være arbeidsledige som har barna sine i denne barnehagen".
  Jeg tror det blir litt som man legger det selv. Jeg kjenner jo litt på det at det alltid er vi som er sist, men jeg tviler på at noen tenker "gud, for en dårlig mor som alltid henter så seint". Snuppa er fornøyd hu, vil jo gjerne ikke hjem når jeg kommer for å hente uansett, for hun stortrives. Jeg føler personlig barnehagen gir henne noe jeg ikke kan gi; sosial omgang med andre barn og en pedagogisk grobunn som er essensiell videre i livet. Helt enig med deg: Gjør det som føles riktig for deg og dine barn, alle har forskjellig hverdag, gjør det som funker for din familie.

  monstersnupp

  17.10.2014 kl.15:05

  nettopp xiantix.-vi må jo alle løse hverdagen på vår måte,-og ære være den som faktisk makter å jobbe hundre prosent med små og pendler til og med fra jobb,barnehage og hjem !
  Det er egentlig litt synd på de som har et så fattig liv at de faktisk sitter å lager seg teorier om hvorfor andre mødre gjør som de gjør,-de burde leke med ungene sine i stedet.Stå på du,supermamma !!

  stolslitaren

  09.11.2014 kl.23:55

  Godt skrive!! Har heldigvis ikkje opplevd slike ting her (er det eit byfenomen??) Likevel er det utruleg at slikt skjer... Hjelpe og trøste... Nei, me har nok alle ting me kan bli betre på, og mykje me kan vere nøgde med ved oss sjølve, så kanskje me heller skal fokusere på det framfor når andre hentar borna sine i barnehagen....

  Skriv en ny kommentar

  hits